Rassen

Wilt u meer informatie over onze paarden?

Neem contact op

meer van cool running paints

Rassen

American Quarter horse

De Quarter horse of American Quarter horse is één van de oudste en populairste Amerikaanse paardenrassen. Het ras komt oorspronkelijk uit het noordoosten van de Verenigde Staten en is een kruising van Arabische en Engelse volbloeden. Quarter horses zijn zeer intelligent, betrouwbaar en rustig in de omgang. Ze zijn dan ook uitermate geschikt om western te rijden. De naam van het ras is te danken aan het feit dat deze paarden uitblinken op een race over de korte afstand van een kwart Engelse mijl, dat wil zeggen 400 meter. Sommige paarden halen snelheden tot 55 mph (88,5 km/h). De American Quarter horse is tegenwoordig het meest populaire ras in de Verenigde Staten. De American Quarter Horse Association is het grootste stamboek in de wereld, met meer dan 4 miljoen geregistreerde American Quarter horses. De American Quarter horse is zowel bekend als racepaard als voor zijn prestaties in de rodeo, paardenshows en als ranchpaard. De Quarter horse is klein, met een stokmaat tussen 1,45 en 1,60 m. Hij heeft een breed voorhoofd, een brede kaak en expressieve ogen. Verder een brede borstkas en een ronde achterhand, met de sterke spronggewrichten goed onder het lichaam; de rug vertoont amper de schoft. Quarter horses hebben een uitstekend temperament en een grote intelligentie. Ze zijn dus betrouwbaar en rustig in de omgang; ze bewegen snel en zijn wendbaar en goed in evenwicht. Het compacte lichaam van de American Quarter horse is zeer geschikt om complexe en snelle manoeuvres uit te voeren. Dit gebeurt tijdens de reining, cutting, working cowhorse, barrel racing, calf roping en andere western riding evenementen, met name die waarbij levend vee gebruikt wordt. De American Quarter horse is ook te zien in Engelse disciplines en vele andere hippische activiteiten. American Quarter horses en Paint horses worden gefokt in hieronder beschreven types:

Stock Horse type

Stock Horse Type paarden zijn kleiner van gestalte met een kortere rug, met snelle, behendige bewegingen en een zeer krachtige achterhand en meer knie actie dan de pleasure type. Dit zijn de westernpaarden bij uitstek. Deze paarden zijn zeer geschikt voor de reining en cowhorse klasses.

Pleasure type

Western Pleasure show paarden zijn vaak iets groter, met trage bewegingen, vlakke gangen en iets meer toplijn,maar nog steeds met de krachtige achterhand die kenmerkend is voor de Quarter Horse.

Halter type

Paarden die geshowt worden in de Halter zijn nog groter, met een zeer zwaar gespierd uiterlijk, met behoud van kleine hoofden met brede kaken en verfijnde snuiten. Gespecialiseerde halter paarden wegen soms 600 kilo.

Racing en Hunter type

Een Quarter Horse dat deelneemt in een open hunter show is slanker en vertoont nog meer gelijkenis met een volbloed. Quarter Horse race paarden worden gefokt voor korte afstanden, variërend 220 tot 870 meter sprint. Ze staan nr. 7 op de lijst van snelste landdieren op aarde. Zo hebben ze lange benen en zijn slanker dan hun stock type tegenhangers, maar zijn nog steeds gekenmerkt door gespierde achterhand en krachtige benen. Quarter Horses racen in de eerste plaats tegen andere Quarter horses, en aan hun sprint vermogen danken ze hun de bijnaam, ’s werelds snelste atleet.


American Paint horse

De American Paint horse is een paardenras dat de kenmerken van een Western Stock Horse combineert met een gevlekt patroon van witte en donkere vachtkleuren. Ontwikkeld vanuit een basis van gevlekte paarden met Quarter Horse en Volbloed bloedlijnen, is de American Paint Horse Association (APHA) nu een van de snelst groeiende stamboeken in Noord-Amerika. Elke Paint horse heeft een bijzondere combinatie van wit en een andere variant van het paarden kleurenspectrum. Meest voorkomend zijn paarden met witte vlekken, gecombineerd met zwart (black), bruin (Brown/Bay), kastanjevos (chestnut) of vos (sorrel). Vlekken kunnen in elke vorm of grootte vrijwel overal op het lichaam van de Paint voorkomen. Hoewel Paints voorkomen in een verscheidenheid van kleuren met verschillende markeringen, worden deze gegroepeerd in slechts vier omschreven vacht patronen:

Tobiano

Het meest voorkomende vlekkenpatroon, gekenmerkt door ronde markeringen met witte benen en een witte baan over de rug tussen de schoft en de staartwortel, meestal in een ruwweg verticaal patroon en meer wit dan donker, met het hoofd meestal donker en met markeringen zoals die van een normaal paard. Dat wil zeggen ster, kol, snib of bles.

Overo

Een groep van gevlekte patronen gekenmerkt door scherpe, onregelmatige markeringen met een horizontale oriëntatie, meestal meer donkere dan witte, hoewel het gezicht meestal wit is, soms met blauwe ogen. De witte vlekken kruisen zelden de rug, en de onderbenen zijn normaal donker.

Tovero

Het vlekkenpatroon dat een mix is van tobiano en overo kleuring, zoals blauwe ogen op een donker hoofd of een wit hoofd op een platenbont lichaam.

Solid

Een paard dat in aanmerking komt voor registratie als Paint dat geen enkel wit erkend vlekkenpatroon heeft.


Quarab horse

Het jongste en minst voorkomende westernras. Een Quarab is een kruising tussen een American Quarter horse of Paint horse en een Arabisch paard. De bloedvoering van elk van deze rassen kan 1/8 t/m 7/8 bedragen. Bloedvoering van andere rassen is niet toegestaan. Een Foundation Quarab is oorspronkelijk gefokt met 50/50% bloedvoering oftewel een volbloed Arabier (100%) met een geregistreerde Quarter of Paint (100%). De Quarter horse staat bekend om snelheid en handelbaarheid, en het Arabische paard om zijn behendigheid en uithoudingsvermogen. Beide rassen zijn zeer intelligent. Deze kruising is een poging om de beste eigenschappen van beide rassen te combineren. The United Quarab Registry is in 1989 opgericht.The Painted Quarab Index werd toegevoegd in 1991 met de kleurrijke tobiano en overo patronen van de American Paint horse inbegrepen. Het lichaam van de Quarab kan meer lijken op het stock horse type met brede voorhand, gespierde achterhand een goed geronde heup, of het Arabische type met een lange mooie ronde hals en ruime bewegingen. Het edele hoofd vertoont meestal verfijning, grote ogen, breed voorhoofd en een smalle neus, afhankelijk van de verhouding van het Arabische en het Quarter horse bloed. De Quarab is geschikt voor vele disciplines en recreatie, zoals roping, reining, dressuur, trail, springen, pleasure en endurance.


Sport onderdelen:

Westernrijden vindt zijn oorsprong in het werk van de Amerikaanse cowboy. De western rijstijl wint aan belangstelling, zowel bij recreatieruiters als wedstrijdruiters. Met losse teugels rijden is hierbij een einddoel. Meestal wordt gebruikgemaakt van zogenaamde split reins (niet gesloten), hoewel ook gesloten teugels voorkomen die eindigen in een stukje leer te gebruiken als zweep (romal met squirt). Bij het eenhandige rijden wordt gebruikgemaakt van een bit met shanks (stang met scharen). Het paard en de ruiter moeten één team vormen en ze moeten elkaar volledig vertrouwen. De ruiter mag niet bang zijn dat zijn paard zou kunnen schrikken van het vee of de hindernissen die het moet nemen. Het paard moet op de ruiter vertrouwen, deze moet hem vertrouwen geven en laten merken dat er niets aan de hand is. Er wordt western gereden met een grote verscheidenheid aan paarden. Hoewel elk paard hiervoor geschikt is worden op wedstrijdniveau voornamelijk paarden als Quarterhorse, Appaloosa en Paints gebruikt. Voor werken met vee is het belangrijk dat een paard “cow-sense” heeft. Dat betekent dat het paard het vee goed aanvoelt en er niet bang voor is. Binnen de westernsport zijn er verschillende onderdelen:

Halter:

Dit is een rastypische keuring net zoals bij andere paardenrassen c.q. dierenrassen gebruikelijk is. Het is wel een rastypisch geheel, dus paarden van verschillende rassen komen niet bij elkaar in de ring.

Showmanship at halter:

Hierbij wordt gekeken naar het vakmanschap van degene die die het paard showt en niet naar de rastypische kenmerken. Vandaar dat het ook onder de dressuur hoofdgroep valt.

Trail:

De benaming trail slaat op het spoor dat normaal in de vrije natuur wordt gevolgd. In de arena worden de hindernissen nagebootst, zoals een hek openen en sluiten, over balken heen stappen, draven of galopperen, een brug overlopen, in een vierkantje een heel rondje om zijn eigen as draaien (een soort kleine spin, pirouette) en achterwaarts gaan volgens een bepaald patroon (vaak een L-figuur). Naast deze verplichte onderdelen kan de trail worden aangevuld met andere hindernissen, zoals een denkbeeldige sloot, het vervoeren van een object of diverse hindernissen waarbij het paard zich achterwaarts en zijwaarts moet bewegen.

Western Pleasure:

De deelnemers stappen samen de arena in en moeten aan de wand (rail) blijven. Passeren is toegestaan, maar de ruiter mag geen cirkels rijden of de arena oversteken. De drie verschillende gangen draf, stap en galop worden op zowel de linkerhand als de rechterhand getoond. De gang die doorzittend wordt gereden (jog) is erg belangrijk. Het is een langzaam gereden draf die beslist niet sloffend op de voorhand mag worden gereden. De draf (trot) is pas de laatste jaren in zwang gekomen en wordt sindsdien op de wedstrijden gevraagd. Bij het commando ‘reverse’ maken de deelnemers een draai van 180 graden en veranderen zo van hand. Een te hoge of te lage snelheid, verkeerde gang op het gevraagde moment, verzet van het paard, te diepe of te hoge halshouding van het paard of ‘break of gait’ (uit de betreffende gang vallen), worden als overtreding aangemerkt. Het paard moet gereden worden zonder overmatige of storende correcties van de ruiter. Dit hoeft niet aan losse teugel, maar dit geeft wel een indicatie voor de africhtingsgraad. De zwaarte van de proef ligt op het aangenaam te rijden zijn van het paard. en de gehoorzaamheid.

Western Horsemanship:

Western Horsemanship bestaat uit twee onderdelen. Het eerste gedeelte is individueel: de combinatie moet een bepaald pattern rijden, waarin doorgaans een draf, galop, backup, een draai om de achterhand en oefeningen zijn opgenomen (cirkels/wijken/e.d.). Bij het tweede gedeelte moeten alle ruiters een stukje Pleasure rijden Dit heet railwork. Dit railwork telt minder zwaar mee en is meer bedoeld als detailbeslissing voor de jury. Maar je kan tijdens het railwork zeker nog gediskwalificeerd worden. Bij de Western Horsemanship wordt met name gekeken naar de kwaliteiten van de ruiter en niet zozeer naar de kwaliteiten van het paard. Bij het gehele onderdeel zijn alle deelnemers in de bak, bij de proef staan de paarden in een rij op gesteld, de zogenaamde line-up.

Western Riding:

De deelnemers leggen een proef af op een voorgeschreven parcours, waarbij de vaardigheden van het paard beoordeeld worden. Hij kan allerlei oefeningen bevatten, zoals over een balk rijden galopchangementen om een serie pylonen. Paard en ruiter moeten ook hier weer de verschillende gangen demonstreren, zoals walk (stap), jog en lope (een langzame galop).

Reining:

Reining is bedacht om het atletische vermogen van een ranch type paard te laten zien, in een gesloten ruimte van een show arena. Deelnemers moeten een van de 10 patronen (patterns) rijden, verdeeld over 8 onderdelen. Inclusief langzame kleine cirkels, grote snelle cirkels, vliegende gallopswissels, spins en de veelal spannende en dynamische slidingstops, die echt typerend zijn voor het reining paard. Ondanks de ogende ontspannen houding van zowel ruiter als paard en de losse teugels, die typerend zijn voor deze discipline, is reining een sport met een hoog competitie gehalte. Het vereist enorm veel concentratie van zowel ruiter als paard. Tevens is er een zeer hoge mate van competentie nodig om deze sport naar behoren te kunnen uitoefenen. Reining is in 1949 voor het eerst als sporterkend door de Amerikaanse Quarter Horse Associatie. De grootste paarden organisatie die op dit moment meer dan 320.000 leden telt en meer dan 4 miljoen paarden geregistreerd heeft staan. Reining is in het jaar 2000 goedgekeurd door de FEI (The Fédération Equestre Internationale) , als een van haar erkende sporten. De FEI is een officieel orgaan van het IOC, het olympisch comité, dat de paardensport controleert op een diervriendelijke manier van omgaan met de sportpaarden. Ook helpt de FEI bij het ontwikkelen van de door haar erkende disciplines. De deelnemende combinaties leggen de proef 1 voor 1 af. Bij Reining is het belangrijk dat het paard volledig ontspannen is en geen verzet toont, minimale aansturing is vereist (willingly guided). De ruiter moet voortdurend controle houden over zijn paard. Lange teugels zijn daarbij geen must, wel een extra moeilijkheidsgraad. Een paard moet vanaf zijn zesde jaar op één hand gereden worden (neck reining). Volgens de definitie van de American Quarter Horse Association moet een reining paard niet alleen geleid worden, maar ook iedere beweging door de ruiter zijn gecontroleerd. “To rein a horse is not only to guide him, but also to control his every movement. The best reined horse should be willingly guided or controlled with little or no apparent resistance and dictaded to completely. Any movement on his own must be considered a lack of control. All devations from the exact written pattern must me considered a lack of/or temporary loss of control and therefore a fault that must be marked down according to the severity of the deviaton. After deducting all faults, set here within, against execution of the pattern and the horse overall performance, credit should be given for smoothness, finesse, attitude, quickness, and authority of performing various maneuvers, while using controlled speed which raises the difficulty level and makes him more exciting and pleasing to watch to an audience”. Na afloop stapt de combinatie naar de jury om het bit te laten inspecteren, tenzij dit van tevoren anders is aangegeven. Ook kan het jurylid dit na de proef besluiten niet te doen.

Freestyle Reining:

Hierin wordt een vrije oefening op muziek uitgevoerd. In de oefening dienen dezelfde elementen naar voren te komen als een van de 10 reguliere reining patterns. De ruiter kan ervoor kiezen om verkleed op het paard te zitten en de oefening daarop aan te passen. De beweging en de gratie van een ballerina of de snelheid van een wegvluchtende boef. Je bedenkt het maar.   Bij de snelheidsspelen Barrel Racing en Pole Bending gaat het om de snelheid en de wendbaarheid van het paard. Het paard met de snelste tijd, en de minste strafpunten, wint de wedstrijd.

Barrel Racing:

Drie in een driehoek opgestelde vaten markeren het parcours. De deelnemer mag zelf beslissen aan welke kant van het eerste vat hij wil beginnen. Hij kan kiezen uit twee patronen linksom of rechtsom. Belangrijk is dat hij/zij een volledige cirkel om alle vaten rijdt, waarbij aanraking is toegestaan. Een omgevallen vat levert strafpunten op (5 strafseconden) . Als de ruiter zijn hoed verliest, betekent dat eveneens 5 strafseconden. Diskwalificatie volgt als een combinatie zich niet aan het parcours houdt (out of pattern). Barrel Racing is een wedstrijdonderdeel waarbij de snelheid en de wendbaarheid van het paard optimaal worden getest.

Pole Bending:

Bij dit onderdeel slalommen paard en ruiter tussen zes palen op gelijke afstand van elkaar. De palen zijn ten minste 6 voet hoog en staan minstens 21 voet uit elkaar. Een vliegende start is toegestaan en er wordt 5 seconden straftijd aangerekend per paal die omver gaat. Diskwalificatie is het gevolg wanneer het patroon doorbroken wordt.   Cutting, Working Cowhorse en Team Penning zijn onderdelen die behoren tot de working classes

Cutting:

Bij de cutting moet de ruiter een koe kiezen uit de kudde die in de ring gebracht is. De combinatie moet de kudde oplettend benaderen zonder deze overmatig te verstoren. Als de ruiter heeft bepaald welke koe hij van de kudde wil afzonderen, moet de combinatie de koe zo dicht mogelijk naar het midden van de arena drijven. Twee andere ruiters houden de koe in het midden van de arena, terwijl weer twee andere ruiters zorgen dat de kudde bij elkaar aan de korte zijde van de arena blijft. Het is de taak van het paard om te voorkomen dat de koe terugkeert naar de kudde door ze op een lijn te houden.

Working Cowhorse:

Bij dit onderdeel moet het paard laten zien dat het geschikt is om werkzaamheden op een ranch te verrichten. De beginselen van reining komen hier naar voren. Daarnaast moet het paard tonen dat het cow sense heeft. Het working cowhorse bestaat uit twee onderdelen: dry work (zonder vee) bestaande uit een reining proef en fence work, het werken met vee….

Team Penning:

In de arena worden 30 koeien opgesteld met een nummer van 0 tot 9. Er zijn dus drie nummers 0, drie nummers 1 etc. Drie ruiters betreden de arena bij het einde en bewegen richting startlijn. Wanneer het startsein wordt gegeven, wordt de ruiters een nummer gegeven, 3 bijvoorbeeld. De ruiters moeten vervolgens de drie koeien met nummer 3 isoleren en ze naar het andere eind van de arena brengen. Het team met de kortste tijd wint.

Rodeo:

Rodeo is een onderdeel ontstaan uit het trainen van paarden en draait eigenlijk gewoon om zitten blijven op een ongetemt paard.

meer van cool running paints

Bekijk onze

Stel je vragen direct